İstanbul Gezmeleri-Eminönü

Eminönü'nün turistik ve ticari iki yüzü var. Bu yazımda ticari yani alışveriş yüzünden bahsedeceğim. Burası her çeşit eşyanın toplancısıyla birlikte bulunabildiği ayrı bir dünya. Her köşesinde ayrı bir han,ayrı bir lezzet karşılar sizi. Keşfettiğim kadarıyla alışveriş duraklarımdan bahsedeceğim...
Öncelikle nasıl gelinir? En iyi yöntem vapur ya da tranway kullanmaktır. Genelde trafik sıkışık olduğu için kara yolunu mecbur kalmadıkça kullanmayın derim.
Önelikle Yeni Cami ve Eminönü meydanından anlatmaya başlıyorum,burası başlangıç noktamız. Yeni caminin sol tarafından alt geçit çıkışı tarafından giderseniz nimet abla gişesi vardır. Bu yoldan yukarı çıktığınızda Vakko Outlet,iç çamaşır ve çorap outleti ve kumaşçılar bulunur.
Sol tarafa devam eden yolda Doğubank Han vardır,burada ise elektronikçi ve gözlükçülere uğranmalı. Nakit alışveriş yapmayı düşünüyorsanız oldukça hesaplı alınabilir. Mesela normalde 60 liraya aldığım lensi Doğubank çaprazı hanın üst katında 25 liraya bulmuştum.
Daha bir kaç handan daha bahsedeceğim ama öncelikle hanların genel kurallarından bahsedelim. Genellikle nakit yada tek çekim ile ucuz alabilirsiniz. Han girişi değilde üst katlarda toptancılar bulunur ve buralar giriş katlara göre çok daha uygundur. Hanlar akşam 5 gibi kapanır,erken gitmekte fayda var.
Şimdi başlangıç noktamıza dönelim,burada meşhur mısır çarşısı vardır. Altın ve baharat uygun tabi birkaç yere sormakta fayda var. Mısır çarşısının yan tarafında peynirciler bulunur ki her gittiğimde alırım,lezzetli ve çeşit peynirler var burada. Mısır çarşısının arka kapısından çıkıp yukarı doğru devam edelim. Burada birçok bijuteri bulunuyor. Ucuzu ya da kalitelisi var. Yine han içlerine bakmakta fayda var çünkü hanların içinde oldukça fazla mağaza var. Ayrıca kendiniz takı tasarımı yapıyorsanız bijutericiler hanından malzeme edinebilirsiniz.
Zaten eminönüne birkaç kere gittiğinizde kendinize hitap eden mağazaları keşfetip sadece oralara uğrayarak işlerinizi halleder duruma gelirsiniz,gezip yorulmazsınız.
Mısır çarşı çıkışından sağ tarafa doğru ilerlerseniz Zaza Han'ı bulmalısınız. Burada kuaför malzemeleri ve saatçilerle karşılacaksınız. Öncelikle hanın 1. katı en sondaki Evren saatten çok alışverişim oldu piyasaya göre oldukça uygun. Her zaman %40'a varan indirim ve taksit yapıyorlar. Ayrıca bir çok marka ve çeşit bulmak mümkün.
Kuaför malzemelerinde ise hemen herşey burada mevcut özellikle üst katlarda. Sadece kuaförlerde satılan Kerastese , Organcis ya da BC ye kadar...

Mısır çarşısının arka kapısından sağa değil yukarıya doğru çıktığımızı düşünelim. Tırmandığınız bir yokuştan sonra Şark Han'ı bulmalısınız.

Şark Han'da pareo'dan valize,laptop altlığından saklama kavonozuna kadar envai çeşit ürün bulmak mümkün. Alt katlar genellik mutfak eşyası,süs eşyası,nikah şekeri gibi ürünler bulunur. Hanın üst katında ise 2 mağaza ihraç fazlası ürünler getiriyor. Fakat bunları taksim pasajlarından ayırmak lazım çünkü buradakiler daha derli toplu ve hırpalanmamış ürünler. Güzel bir trençkot ya da ceketi taksimde değil burada bulabilirsiniz.
Şark Han'dan çıktınız ve yokuşu tırmanmaya devam ediyorsunuz. Burasının adı Mercan yokuşu ve 4 tarafa devam eden yolda çeşitli mutfak eşyaları bulunur. Hisar,Karaca,Paşabahçe gibi pek çok markanın toptancıları buradadı ve mağaza fiyatının neredeyse yarısına almak mümkün.
Eğer yürümeyi seviyorsanız beyazıt meydana doğru yürümeye devam edin. Sevmiyorsanız bir başka gezide tranvaya binip(mercan yokuşundan değil başlangıç noktasından) Beyazıt durağında iniyoruz. Burada sağ çaprazda Aslı Böreğin köşesinden devam edip Centilmen Han'ı bulmalısınız. Burada deri çanta,cüzdan ve valiz mağazaları bulunuyor. Oldukça kaliteli ürünler var.
Handan çıktığınızda kapalı çarşıda da gezebilirsiniz fakat kapalı çarşı ürünlerini tek tip ve pahalı buluyorum. Beyazıtta birçok ta gümüşçü var. İsmini veremiyeceğim,aralarda yürürken keşfettiğim hanlardaki gümüşler çok güzel ve çeşitli. Hem takı hem dekoratif eşyalar bulunuyor.
Tavsiyelerim Eminönüne erken gitmeli,burada hayat 5 gibi bitiyor çünkü. Nakit para bulundurmak ve alacaklarınızı gitmeden liste yapmak lazım. Çünkü o kadar ürün arasında kafa karışabiliyor.
Karnınız mı açıktı?Turşu suyu,balık ekmek daha neler neler ben buraya bayılıyorum...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lastikli Çarşaf Yapımı

Kinky Curly - Zenci Kıvırcığı Saçlar