22 Kasım 2025 Cumartesi

Ekşi Mayalı Ekmek

 


Kerameti 100 tl olan bir şey için asla bu kadar uğraşmam diyordum, sözümü geri alıyorum. Ev halkının hamur işlerine düşkünlüğü ve alerjik yatkınlıkları beni bu yola baş koymaya mecbur etti. Pandemi zamanları herkesin ortak meşgalesiydi malum, internette bolca kaynak mevcut. Okudum, dinledim,denedim ve artık öğrendim. Buraya da yazıyorum ki unutulmasın.

Ekmek işine ilk olarak ekşi maya yaparak başladım. 

Ekşi Maya Yapımı:

50gr un (bence tam buğday çünkü aroması güzel) , 50gr su . Kavanozda karıştırıyoruz. İlk 3 gün 24 saatte bir , 4.günden itibaren 12 saatte bir besleyerek yaklaşık 7. günde maya oluşuyor. Beslemek ; hamurun yarısını ayırıp kalan yarısını aynı oranda karıştırmak demek.

Dolaptaki maya için 3 günde bir besleme önerilse de ben haftada 1 besleme yolu ,ile gayet güzel gittiğini gördüm. Ayrıca yine yaygın inanışın aksine önce çıkar bekle, sonra yine beklet gibi adımları yapmadan, sadece çıkar yarısını ayır kalanını besle dolaba geri koy yaparak gidiyorum, gayet pratik ve işe yarıyor.

Ekmek Yapımı:

Malzemeler : 400gr un (100gr beyaz, 300 gr çeşitli tam buğdaylar) ,  300gr su,10 gr tuz , 8 gr zeytinyağ

1-Mayanın yarısını dolaptan çıkarttıp aynı oranda besliyorum ve kabarması için kavanozda bekletirken un ve suyumu diğer kapta yoğurup onu da bekletiyorum. Tuz ve maya olmadan un su karışımının beklemesi OTOLİZ için gerekli, glutenin sağlıkla oluşmasını ve hamurun uzamasını sağlıyor. 

2-Yaklaşık 2 saat sonra maya kabarmış oluyor, hamura karıştırıp 10 dk yoğurtuyorum ve 30 dk daha bekliyor.

3-Tuz ve zeytin yağ ile 10dk daha yoğurtup kaba alıyorum. Hamurumuz artık uzayan bir kıvamda. 4'e katlama tekniği ile katlayıp üstünü örtüp 1 saat bekletiyorum.

4-Tekrar katlayıp bu sefer dolaba atıyorum.1 saat bekliyor(Bu işlemi 2 ya da 3 kere tekrarlamak yeterli)

5-Çıkartıp unlu yüzeyde yine katlama yapıyorum.Yaklaşık 30 dk dışarıda bekliyor ve son şeklini veriyorum. Bu sefer unlu beze sarıp,tercihen nefes alabilen bir kapta yavaş mayalanması için dolaba kaldırıyorum. 

6- Ertesi gün (kaç saat bekleyeceği bize kalmış) ısıtılmış pişirme kapına yerleştirip üstüne jilet ile çizikler atarak tercihen kapaklı bir tencerede 220 derece 25 dk , 180 derecede 15 dk, son 10 dk 180 derece fakat kapağı açılmış bir halde pişiriyorum. 

Çıkınca ters bırakıp en az 30 dk soğuttuktan sonra yemeğe hazır.

Yazarken yorucu fakat yapması eğlenceli ve dinlendirici. Afiyet şifa olsun...

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder