SEYAHAT ETMENİN EN GÜZEL YOLU: COUCHSURFING

Yazan ozlemercan
Kaynak:elvedaofis.com
Yine yaz geliyor ve yine seyahat ağırlıklı yazılar yazmanın vakti geldi. Şansa bakın ki iş anlamında da bir firma için seyahat yazıları yazmaya başladım. Bunu devam ettirmeyi düşünüyorum. Özellikle benim için gezi yazıları yazmanın keyfi başka.
Şimdi gelelim bu yazının, yani rehberin konusuna: Beni son aylarda facebook ve twitter’da takip edenler bilir, yeni ilgi alanım Couchsurfing. Kısaca CS diyoruz.
Geçen ay biri Hong Kong’lu, biri Kenya’lı iki öğrenci kız bizim eve kalmaya geldi. İki gün kaldılar, birlikte Antalya’yı gezdik ve akşamları buradaki diğer yabancı arkadaşlarla buluştuk. Şu anda kafanızda neden bizde kaldılar, bizi nereden buldular, bize nasıl güvendiler, biz onlara nasıl güvendik de evimize aldık gibi sorular oluştuysa siz de Couchsurfing ile tanışın derim.
Çok daha önceden bildiğim ve duyduğum bir şeydi ama kendim denemeden bir şey yazmak istemedim. Bu yıl içinde hem Almanya’da kendim başka birinde kaldım, hem yurtdışından misafirlerim oldu, hem de bunu uzun zamandır deneyenler ile görüşüp onlardan bilgi aldım. Sizi daha fazla merak ettirmeden detaylı açıklamaya geçiyorum:
COUCHSURFING NEDİR?
Couchsurfing Türkçe’ye komik bir şekilde Kanepe Sörfü olarak çevriliyor, ama İngilizce düşününce de pek kimsenin aklına gelecek bir isim değil. Couchsurfing, gideceğiniz şehirde, orada yaşayan ve evinde ekstra bir kanepesi veya odası olan ve sizi evinde ağırlamaya hazır insanları bulmanız ve onların yanında kalmanız anlamına geliyor. Bir web sitesi aracılığı ile (www.couchsurfing.org) insanları arayabiliyor, eğer kafanıza yatarsa onlara talep gönderebiliyorsunuz. Talebiniz karşı taraftan da onaylanınca, zaten yarı arkadaş olmuş sayılıyorsunuz. Sitenin ve üyelerin amacı, gittikleri yerde otel, pansiyon veya hostel yerine orada yaşayan birinin evinde kalmak ve böylece biraz daha gerçek bir yaşam deneyimine sahip olmak.
Seyahat etmediğiniz zamanlarda ise yine sitede doldurmuş olduğunuz profilde kendi evinizdeki müsait olan kanepe veya odayı belirtebiliyor ve siz de yurtdışından gelmek isteyenleri kendi evinizde ağırlayabiliyorsunuz.
Tabii bu çok basit bir anlatım. Detaylarına birazdan geçeceğim, sadece aklınızda genel bir fikir olsun istedim.

NASIL ÜYE OLUNUYOR?
Couchsurfing sitesine girip kayıt oluyorsunuz ve önünüze gelen adımları izleyerek profilinizi yaratmaya başlıyorsunuz.

Kendi evinizde birilerini misafir etmek istiyorsanız bununla ilgili seçimleri yapıyorsunuz, eğer istemiyorsanız “hayır”, karar veremiyorsanız “belki” deme şansınız da var.

Kendi profil sayfanızın yanı sıra site içinde bir çok grup var. Hem kendi yaşadığınız şehrin hem de gitmek istediğiniz şehirlerin veya ülkelerin gruplarına üye olursanız konuşulan konuları takip edebilir ve gitmeden bir kaç tanıdık arkadaş sahibi olabilirsiniz.

Couchsurfing’de illaki birilerinin evinde kalmak zorunda da değilsiniz. Gittiğiniz yerde kafanıza yatan, ilgi alanlarınızın ortak olduğunu ve iyi anlaşacağınızı düşündüğünüz kişilere kahve içmek, şehir turu yapmak gibi talepler de gönderebilirsiniz. Bunlar couchsurfing üyeleri tarafından gayet normal karşılanıyor. Gruplardan o an şehirdeki etkinlikleri ve buluşmaları görebilirsiniz. Bu buluşmalara katılıp bir çok arkadaş edinebilir ve şehirle ilgili kitaplarda yazmayan bir çok şey öğrenebilirsiniz.


GÜVENLİK OLAYINI NASIL HALLEDECEĞİZ?

Couchsurfing’i ilk defa duyanların aklından yazının başından beri bu sorunun geçtiğini biliyorum. O yüzden hemen bu konuyu açıklamaya çalışacağım.

Sitede sistem referanslar ve “kefil olmak (vouch)” üzerine kurulu. İnsanlar tanıştıkça ve evlerinde kaldıkça birbirlerine referans yazıları bırakıyorlar. Çok iyi tanıdıkları ve güvendikleri kişilere ise kefil olabiliyorlar. Buna “vouched for” deniyor.

Siteye yeni kayıt olduysanız, taleplerinize şüpheyle yaklaşılacaktır. En kısa zamanda diğer kişilerle tanışmaya ve referans yazısı almaya çalışırsanız, gideceğiniz zaman size yardımcı olacaktır.

Sizde kalmak isteyenlerin veya sizin gitmek istediğiniz kişilerin profillerini araştırdığınızda sadece onların referanslarına bakmakla kalmayıp, referans yazanların da profillerine bakarsanız, kafanızda o kişiyle ilgili daha net bir görüntü oluşabilir. Hatta kişilerin ismini Google’da ve Facebook’ta aratabilirsiniz.

Siz de karşı taraf için güvenilir olmak istiyorsanız, kendi profilinizi tam olarak ve dikkatli bir şekilde doldurmalısınız.

Bu arada belirtmek gerekir ki, kız tavlamaya çalışan veya ticari yazılar yazan üyelere herkes şiddetli tepki gösteriyor. Bu kişiler zaten kendilerini grup yazılarında ve referanslarında belli ediyorlar. Size bu amaçla yaklaşan olursa şikayet etme hakkınızı da kullanabiliyorsunuz.

Couchsurfing’de tüm dünyadan insanlar ve gezginler var. Herkesin ortak amacı gezmek, seyahat etmek, paylaşmak olduğu için herhangi bir olumsuzluk yaşanma durumu neredeyse hiçe yakın. Yönetim ekibinin Türkiye’deki üyelerinden biri İstanbul’da hiç bir kötü olayla karşılaşmadıklarını söyledi.

Ayrıca şunu da söylemek lazım ki dünya kesinlikle haberlerde gördüğümüz felaketlerle, cinayetlerle dolu bir yer değil. İnsanların çok büyük çoğunluğu aynı sizin ve benim gibiler. Kendi hallerinde, kendi amaçları için çalışan insanlar oldukları için çok sıcak ve samimi yaklaşıyorlar. Biraz dikkatli olarak yaşayacağınız deneyimi çok mutlu bir şekilde bitirebilirsiniz.


ADIM ADIM COUCHSURFING
İlk yapılacaklar:

- Siteye üye olur olmaz profil sayfanızı doldurmaya başlayın.

- Farklı fotoğraflarınızı yükleyin. Evinizden, arkadaş çevrenizden, seyahatlerinizden fotoğraflar koyun, nasıl bir hayatınız olduğunu gösterin.

- Başkalarının duymak istedikleriniz değil, kendi olduğunuz kişiyi ve hayatı yansıtın. Nasılsanız öyle olun, samimi şeyler yazın. Olabildiğince detaylı yazmaya gayet edin.

- İnsanları kendi evinizde de ağırlamak istiyorsanız, eviniz hakkındaki bölümleri samimi bir şekilde, abartıya kaçmadan doldurun. Evinizdeki kuralları belirtin (sigara içilmez, erken yatarız vb.).

- Sitede çok detaylı ipucu yazıları var. Bunları mutlaka okuyun. Üye olduğunuzda size yönetim ekibinde çalışan gönüllülerden “Hoşgeldin” e-maili alacaksınız. Bu e-maildeki linkler ilk başlayanlar için çok önemli bilgileri içerir, okumadan geçmeyin.

- Benim profilime bakmak isterseniz bahsettiğim bölümleri daha iyi görebilirsiniz: Özlem Ercan on CouchSurfing


SİZ SEYAHAT EDECEKSENİZ:

Hostunuzu nasıl bulacaksınız?

- Başka birinin evinde kalmaya hazırsanız, “Couch Search” kısmından gideceğiniz şehri, aklınızda bazı anahtar kelimeler varsa onları yazın ve aramaya başlayın. Örneğin: Paris, photograph, internet gibi…

- Önünüze gelen sonuçlara bakarak kişilerden sizin kafanıza uygun olanları belirleyin. Profil sayfalarına bakın, sundukları kanepeye, yatağa, odaya, evlerine bakın. Kendileri hakkında yazdıklarından size yakın olup olmadıklarını anlamaya çalışın.

- Evinde kalabileceğiniz kişileri gözünüze kestirdiyseniz, kişisel mesajlarınızı yazmaya başlayın. Kişilerin profil sayfalarında “Send Message” ve “Send Couch Request” linkleri bulunur. Doğru olan “Couch Request” göndermektir.

- Sitede “verification”, yani bir tanımlama sistemi de mevcut. Üyeler daha güvenilir olmak için siteye 25 Dolarlık bir bağış yapıyorlar ve adreslerini onaylatıyorlar. Verdiği adresin onaylı olması, doğru olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden genelde öncelik “verified member”lara verilir. Aramada bu özelliğe dikkat etmeniz şart değilse bile iyi olur.



Kabul edilmek için nasıl bir mesaj yazmalısınız?

- Couch Request gönderirken kalmak istediğiniz kişiye özel bir mesaj yazmanız gerekiyor. Bu mesajda olabildiğince kişinin özelliklerine, zevklerine ve ilgi alanlarına hitap etmeye çalışın. Sizi evinde ağırlayacak olan kişi, neden onu seçtiğinizi bilsin. Profilinde gördüğünüz ortak özelliklerinizden bahsedin. Örneğin profilinde fotoğraf çekmekten hoşlandığını yazıyorsa ve bu da sizin ortak ilgi alanlarınızdan biriyse, fotoğraf hakkında bir iki cümle yazmanız, o kişinin size daha sıcak bakmasına sebep olacaktır.



Kaç kişiye talep göndermelisiniz?

- Güvenli konusunda geri dönersek; couchsurfing ile bir yer bulmak aslında bayağı zaman alan bir süreç. Yani her talep gönderdiğiniz kişi sizi kabul etmiyor. Bir kaç gün uğraşmanız, belki 10 kişiye talep göndermeniz gerekecek. Bir çok kişiden yanıt alamazsanız moralinizi bozmayın, muhtemelen başka misafirleri olduğundan size yanıt vermeyeceklerdir. Ben Almanya’da kaldığım kişiyi bulmak için 6 tane talep gönderdim ve sadece 1 kişiden “hayır” ve 1 kişiden “evet” aldım, diğerlerinden yanıt çok sonra geldi. İnsanlar herkesi evlerine kabul etmeyebiliyorlar. Aynı kafada olduğunuz kişiyi bulmak için biraz uğraşmanız gerekiyor. Bu da aslında sitedeki güvenliği sağlayan en önemli unsur.

- Kişileri araştırmanın yanı sıra gideceğiniz şehirdeki gruplara da üye olarak, oradaki kişilere de talep gönderebilirsiniz. Grupta yazılanlara katılabilir ve kendinizi tanıtarak bir “host” bulma ihtimalinizi artırabilirsiniz. Yeri gelmişken seyahat edene “surfer”, evinde ağırlayana ise “host” deniyor.



Kendi profiliniz nasıl olmalı?

- Kişilerin sizi kabul etmedeki önemli noktalardan biri de profilinizdeki referanslarınız olacaktır. İlk üye olduğunuzda kendi şehrinizdeki buluşmalara ve etkinliklere katılarak diğer couchsurferlar ile tanışabilir ve onlardan pozitif referanslar alabilirsiniz. Sitede önceden var olan arkadaşlarınızı bularak, onlardan da size referans yazmalarını isteyebilirsiniz.

- Yine güvenlikle ilgili bir konu: Profillerinde 1 tane bile negatif referansı olana genelde güvenilmiyor. Bu yüzden 100 tane pozitif de olsa, 1 negatif referans almanız sizi bir anda güvenilmez yapabilir. İnsanlar bu nedenle birbirlerine karşı çok hassas ve saygılı davranıyorlar. Sizden de buna uymanız bekleniyor.



Gittiğiniz zaman…

- Gittiğiniz zaman ev sahibine ufak bir hediye götürmeniz sitenin gelenekleri arasında. Sitede para alışverişi yapmak kesinlikle yasak. Evsahibinize teşekkür etmek için ya bir hediye götürebilir, ya da akşam yemeğini pişirmek, ev işlerinde yardım gibi şeyler teklif edebilirsiniz.

- Gittiğiniz zaman ters bir şeyler sezerseniz, içgüdüleriniz size olumsuz uyarılar verirse, kısaca kendinizi rahat hissetmezseniz, kibarca başka bir yerde kalmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Kimse sizi bunun için ayıplamaz, bu gayet anlaşılabilir bir durumdur.


SİZ BİRİLERİNİ AĞIRLAYACAKSANIZ:

- Aslında siz yurtdışına gitmeden önce evinizde ne kadar çok kişiyi ağırlarsanız (host ederseniz), siz seyahat edeceğiniz zaman gideceğiniz garanti yerler o kadar çok olur.

- Kendi adresinizi “verification” sistemi ile onaylatmak, güven açısından bir adım önde olmanızı ve insanların sizin evinizi tercih etmelerini sağlar.



Size talep gönderen biri varsa…

- Öncelikle tarihlerin uygun olup olmadığına bakın.

- Daha sonra kişinin gönderdiği mesajın size özel yazılıp yazılmadığına bakın. Gelen mesaj çok genelse, bu kişi herkese aynı mesajı gönderiyor demektir ki, bu kişiler pek tercih edilmez. Mesajda size özel bir kaç kelime varsa, talep gönderen kişinin profilinizi incelediği ve okuduğu anlamına gelir. Bu da o kişiye güveninizi artırır.

- Sonraki adım, talep gönderenin (surfer) profiline ve referanslarına bakmaktır. Eğer içinize siniyorsa talebi kabul edebilir ve kendi mesajınızı gönderebilirsiniz.

- Kişiyi sadece CS sitesinde araştırmakla kalmayın, adını Google ve Facebook’ta da aratarak verdiği bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeye çalışın.

- Gelen talep sizin için uygun değilse, kişiden hoşlanmadıysanız, hatta içinizde en ufak bir şüphe oluşursa talebi kabul etmeyin. Bunu yapmaktan da çekinmeyin, karşıdaki anlayışla karşılayacaktır. Sonuçta site hoşgörülü olmak üzerine kurulu.

- Ben uygun olmadığını düşündüğüm taleplere sadece o tarihlerde müsait olmadığını söylüyorum ve iyi şanslar diliyorum. Bazen uygun fiyatlı bir pansiyona yönlendiriyorum.


KONAKLAMA DIŞINDAKİ TALEPLER

Couchsurfing’de mutlaka konaklama yapmalısınız diye bir kural yok. İster kendi şehrinizde, ister gittiğiniz şehirlerdeki grup etkinliklerine katılabilir ve pek çok yeni kişiyle tanışabilirsiniz.

Size konaklama dışında sadece bir şeyler içme, şehri birlikte dolaşma gibi talepler de gelebilir. Bunları da müsaitlik durumunuza göre kabul veya red edebilirsiniz.

Aynı şekilde siz de gittiğiniz yerdeki kişilere sadece buluşup sohbet etme talebi gönderebilirsiniz.

Eğer bir kaç yere birden seyahat ediyorsanız, sitede ve gruplarda kendinize yol arkadaşları bulabilirsiniz. İlgili şehrin grubuna ne istediğinizi yazarsanız, sizinle aynı rotadaki insanlardan yanıt alabilir ve yola beraber devam edebilirsiniz.



———
Couchsurfing yazısını burada bitiriyorum. Ama lütfen aklınızdaki soruları sormaktan çekinmeyin. Atladığım detaylara da böylece yanıt verebilirim.

Ben couchsurfing sayesinde Antalya’dan bir çok kişiyle tanıştım. Bazıları burada oturanlar, bazıları tatile gelenler, bazıları da daha uzun süreli kalanlar. Kendi grubumuzda yazışıyoruz, buluşmalar yapıyoruz, şehirdeki yabancıları tanıyoruz. Ayrıca her İstanbul’a gidişimde mutlaka bir CS buluşmasına katılmaya çalışıyorum, böylece tanıdığın insanları artırıyor ve çevremi genişletiyorum. Herhangi bir zaman yurtdışında kalmam gerekirse, bir çok tanıdığım kendiliğinden olmuş oluyor.

Siz de bir dahaki seyahatinizde denemeye ne dersiniz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lastikli Çarşaf Yapımı

İstanbul Gezmeleri-Eminönü

Kinky Curly - Zenci Kıvırcığı Saçlar